Scroll Top

Investeerder Berk Partners neemt belang in Royal Taste Company te Soest

Investeerder Berk Partners private equity neemt belang in koffiebedrijf Royal Taste Company te Soest. Royal Taste richt zich op het samenstellen, branden, verpakken en distribueren van gepersonaliseerde koffie melanges.

Amsterdam, 26 OKTOBER 2021 – Investeringsfonds Berk Partners heeft per 26 oktober 2021 een belang verworven in het in Soest gevestigde Royal Taste Company. Royal Taste richt zich op het samenstellen, branden, verpakken en distribueren van gepersonaliseerde koffie melanges. De diensten gaan verder dan het melangeren van koffie, Royal Taste creëert en levert naar de wens van de klant de volledige koffie-ervaring. Hier spelen de melange, certificaten, bijproducten, verpakking, uitstraling en marktstrategie een belangrijke rol.

Royal Taste levert totaalconcepten rondom de ontwikkeling van een gepersonaliseerde koffiemélange

Activiteit

Royal Taste Company is dé specialist op het gebied van het produceren en leveren van gepersonaliseerde koffie melanges. In samenspraak met de klant worden unieke melanges gemaakt uit 90 verschillende koffiebonen met verschillende brandtijden en temperaturen. Royal Taste voert ruim 140 verschillende tailor-made melanges en ca. 20 melanges uit eigen assortiment. Naast de gepersonaliseerde melanges worden ook oploskoffie en bijproducten zoals melkpoeder, cacao en creamersticks aangeboden. De klantengroep bestaat uit o.a. bedrijven, horeca en tussenhandelaren.

De markt van hoogwaardige, gepersonaliseerde specialiteitskoffie is groeiende. De frequentie waarmee men buiten de deur koffie drinkt en de toenemende variatie in de bereidingswijze van koffie doen de vraag stijgen naar hoogwaardige koffie. Europa is traditioneel een belangrijke markt van koffiebranders geweest. In Nederland en België vindt echter een additionele groeispurt plaats.
Het marktaandeel van private label merken in Europa is groeiende. De consument vraagt, mede door Covid-19 crisis naar producten met een betere prijs-kwaliteit verhouding. Private label merken kunnen hieraan voldoen. De ontwikkelingen in de koffie en private label markt geven Royal Taste Company een ideaal uitgangspunt om te profiteren van verdere groei.
Op ESG gebied neemt Royal Taste zijn verantwoordelijkheid door bij te dragen aan verduurzaming in de sector. Royal Taste beschikt over verschillende certificaten waardoor zij deze verduurzaming ondersteunen en transparantie in de sector vergroten.

Transactie

De transactie is een pre-exit. Per 26 oktober 2021 is Berk Partners Groeifonds toegetreden als minderheidsaandeelhouder. De huidige eigenaren en bestuurders Edwin van Barreveld en Rolf Hoksbergen vormen ook na de transactie de drijvende kracht achter Royal Taste en zullen zich de komende jaren richten op het verder uitbouwen van het bedrijf. De beide ondernemers staan bekend als gedreven managers en capabele bestuurders met veel kennis van de niche waarin Royal Taste actief is.

 

Edwin van Barreveld voorziet interessante groeimogelijkheden. “Met de betrokkenheid van Berk Partners kunnen we verder internationaal uitbreiden, professionaliseren en worden ook de netwerken van Berk Partners voor Royal Taste beschikbaar.” aldus van Barreveld.

De samenwerking met Berk Partners is een bewuste keuze, aldus Rolf Hoksbergen. “Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid ons verder te concentreren op de commercie en het uitbouwen van het bedrijf, waarbij Berk Partners zal ondersteunen om de groei verder vorm te geven. Berk Partners heeft in het verleden veel ervaring opgedaan met groeiende ondernemingen.”

“Royal Taste sluit goed aan bij ons investeringsbeleid. De voedingsindustrie is een van onze voorkeurssectoren. Royal Taste is actief in een aantrekkelijke groeimarkt en neemt daar een vooraanstaande positie in. Het huidige management heeft een zeer goed trackrecord. Met de toenemende focus op kwaliteit in deze sector zal de rol van Royal Taste alleen maar toenemen.” aldus Willem Kamps (Berk Partners).

Over Royal Taste Company B.V.

Voor meer informatie: Rolf Hoksbergen (rolf@royaltaste.nl) en Edwin van Barreveld (edwin@royaltaste.nl) en www.royaltaste.nl

Over Berk Partners private equity

Berk Partners is een in 1992 opgerichte, onafhankelijke investeringsmaatschappij. In de afgelopen dertig jaar is geïnvesteerd in tientallen succesvolle middelgrote Nederlandse ondernemingen. Berk Partners komt voort uit het in de jaren zeventig opgerichte Berk Holding, het investeringsvehikel van de heer Ben Pon. Na enkele door hem gedane succesvolle investeringen traden ook derden toe. Berk Partners heeft in het verleden onder meer geïnvesteerd in Koninklijke Joh. de Kuyper & Zn. (gedestilleerde dranken), (portie)verpakkingsbedrijf W. van Oordt & Co, spellenbedrijf Jumbo en Life & Mobility (producent van rolstoelen).

Het huidig Berk Partners fonds is het vijfde fonds in successie en heeft een fondsvermogen van bijna € 50 miljoen. Op basis van de ervaringen uit het verleden heeft het fonds een voorkeur voor investeringen in de sectoren Voedingsmiddelenindustrie, Innovatieve maakindustrie en Toeleverancier aan de gezondheidszorg. Als betrokken aandeelhouder voegt Berk Partners waarde toe door naast kapitaal ook kennis, een netwerk, ondernemerschap en een actieve ondersteuning ter beschikking te stellen. In 2018 heeft het 5de Berk fonds een eerste investering gerealiseerd. In het Harderwijkse bedrijf Theha, de enige producent ter wereld van kokosbrood, verworf Berk Partners een meerderheidsbelang. Op 21 februari 2019 is een belang verworven in het in Sneek gevestigde Molenmaker Techniek (MTS). MTS produceert en onderhoudt hydraulische systemen voor de Weg- en Waterbouw. Op 18 april 2019 is een belang verworven in Rivièra Product Decorations (RPD). RPD is gespecialiseerd in het aanbrengen van krimpfolie verpakkingen. Berk Partners heeft in december 2019 geïnvesteerd in Aarts Packaging in Waalwijk. Aarts is een producent van verpakkingen voor de persoonlijke verzorgings- en voedingsmiddelenindustrie. In april 2021 is een deelneming gerealiseerd in Technotape Baarn, leverancier van producten voor het hoogwaardig drukken van foto’s (sublimatie) op een veelvoud van artikelen. Berk Partners heeft in Oktober 2021 geinvesteerd in HSU Groep. HSU richt zich op het rijklaar maken en de reiniging van OV-materieel en op specialistische schoonmaak.

ESG-beleid

Berk Partners geeft ESG-overwegingen bij de selectie van investeringsproposities en het beheer van haar deelnemingen een belangrijke plaats. ESG staat voor ‘Environmental, Social & Governance’ en houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur nadrukkelijk worden meegewogen bij de keuze om in een bedrijf te investeren.

Voor meer informatie:
Berk Partners Groeifonds B.V.
Willem Kamps (kamps@berkpartners.nl of 020 2619 350).